Министерството на финансите очаква дефицит от 250 милиона лева през октомври

0
114
Министерство на финансите. Снимка: архив
Министерство на финансите. Снимка: Архив

От Министерството на финансите очакват през месец октомври да бъде реализиран дефицит. Според прогнозите на ведомството той ще бъде около 250 милиона лева. Към края на септември по официалните окончателни данни излишъкът е бил над 870 милиона лева.

Това означава, че хазната ще остане на плюс въпреки дефицитът през октомври. Очаква се излишъкът да бъде 618 милиона лева.

Въпреки това през октомври са постъпили 250 милиона лева по-малко спрямо септември. Това означава, че през месеца на касова основа бюджетът е на минус, което се отразява и на общото състояние на хазната, предаде „БНР“.

Към края на месец септември фискалният резерв пък е бил над 13 милиарда лева. Отбелязва се подобрение спрямо месец по-рано. Причината е, че са постъпили средствата, които са набирани чрез дългови емисии. Те са били на стойност 5 милиарда лева.

Въпреки всички тези данни в последната актуализация на бюджета, която предлага правителството, е предвидено хазната да приключи годината на дефицит от цели 5 милиарда лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments