Министерство на земеделието обяви кога и как ще подпомогне засегнатите от градушката

2
2178
Градушката в село Подвис
Градушката в село Подвис. Снимка: Иван Димов, Facebook

Държавата е осигурила на всички земеделски стопани възможност да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни климатични събития с частично компенсиране на застрахователните полици, заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Той проведе среща с кмета на Нова Загора, Галя Захариева, заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, като част от правителствения оперативен щаб за преодоляване на последиците от градушките в страната.

Тахов уточни, че подпомагането обхваща застраховане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури, като максималният размер на подпомагане е до 70% от стойността на застрахователната премия за първите четири категории и до 50% за зърнени и маслодайни култури.

Приемът на заявления за помощта продължава до 31 юли 2024 г., като към момента има три пъти повече подадени заявления в сравнение с предходната година. По предварителни данни около 4600 хектара земя в селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево, Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора са засегнати от градушки. Щетите ще бъдат оценени след подадени заявления и извършени огледи. Земеделските стопани могат да получат до 80% от действителните разходи при 100% пропаднали площи като директни помощи, подчерта министър Тахов.

Министър Тахов, заедно с инж. Валери Ценов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, посети Нова Загора. Ценов съобщи, че над 1100 ракети са изстреляни през последните две денонощия за борба с градоносните облаци, причиняващи градушки. Въпреки усилията, облакът е нанесъл щети в района на Нова Загора, като са изстреляни 196 ракети от 19 площадки. Днес само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети, а от началото на активния сезон по градозащита – 9990 ракети, в сравнение с 5500 ракети през същия период миналата година.

Министър Тахов разпореди дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към МЗХ да извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. Ако бъдат констатирани нередности, резултатите ще бъдат оповестени публично. В срещата участваха и областният управител на Сливен Чавдар Божурски, директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от областта и земеделски производители от района. По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, за да огледа щетите по насажденията от градушката.

Мариян Димитров с нов опит за рекорд – ще дърпа три локомотива с общо тегло 250 тона

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Министерство на земеделието обяви кога и как ще подпом… […]

trackback

[…] Министерство на земеделието обяви кога и как ще подпом… […]