Министерство на земеделието изгражда 24 нови ракетни площадки в незащитени зони

0
22
Градушка
Градушка. Снимка: Rosen Ivanov, Facebook

Министерството на земеделието и храните ще изгради 24 нови ракетни площадки за борба с градушките, съобщи министър Георги Тахов по време на среща с браншови организации. Площадките ще се намират в райони без защита досега, включително 7 нови площадки в Старо село, Сливен и четири в Долни Дъбник, Плевен. Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ планира значително разширяване на защитените площи в цялата страна.

Земеделските производители обсъдиха щетите от градушките и необходимостта от застраховане на селскостопанските площи. Министър Тахов отбеляза, че подадените заявления за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукция са се утроили спрямо миналата година. Интензивно се работи по оценка на щетите.

Заместник-министър Иван Капитанов разясни, че се водят разговори с Министерството на транспорта и РВД за решаване на проблемите с ограниченията при обработка на градоопасни облаци чрез самолетен способ.

Изпълнителният директор на ИАБГ инж. Валери Ценов представи данни за изменението на климата в България и тенденцията към увеличаване на екстремните климатични явления. В момента 262 ракетни площадки защитават 21,6 хил. кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково. Ракетите са с доказано качество в международни лаборатории.

Румен Радев: Аз вече съм казал всичко, време е за действия

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments