Министерският съвет отпусна 500 000 лева за българските общности в чужбина

0
89
Министерски съвет. Снимка: архив
Министерски съвет. Снимка: архив

Министерския съвет (МС) отпусна 500 хиляди лева за финансирането на проекти на българските общности в чужбина и по-конкретно Албания, Косово, Сърбия, Молдова, Украйна и организациите на граждани с българско самосъзнание в Република Северна Македония, предаде „БНТ“.

Решението цели да укрепи структурата на организациите, да даде поле за разширяване на дейностите им и за съхранението на националната идентичност на българите, живеещи извън пределите на родината. Ще се наблегне и на публичното им присъствие в съответните държави.

По този начин правителството потвърждава постоянната си политика за реализиране и гарантиране на интересите и правата на сънародниците ни зад граница. Това се случва съгласно българското законодателство и нормите на международното право.

От Искра.бг припомняме и факта, че в средата на декември миналата година депутатите обявиха, че държавата ще осигурява средства за тези наши студенти в чужбина, които планират да се завърнат у нас. Таванът ще е 1200 лева на месец.

С тези пари ще могат да се заплащат курсове по чужд език за член на семейството, който не знае български, ще се покрива и наема за жилище в рамките на 1 година.

С отпуснатите средства ще може да се плащат и курсове за професионална квалификация. Освен това чрез Бюрата по труда държавата ще покрива и разходите за детегледачка в рамките на 4 месеца, докато детето все още не е записано в учебно заведение в България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments