Министърът на туризма: Ще настоявам след 31 май украинските бежанци да излязат на пазара на труда

0
306
Христо Проданов
Христо Проданов. Снимка: БСП

Изплатени са били на всички хотелиери дължимите суми за настаняването на бежанци от Украйна. Това се е случило през вчерашния ден, съобщи пред „БНТ“ министърът на туризма Христо Проданов. Той обяви, че не е имало забавяне и са спазили изцяло графика. Но след 31 май лично Проданов щял да настоява украинските бежанци вече да излязат на пазара на труда у нас.

Министърът потвърди, че за всеки един от настанените се извършва проверка, за да няма дублиране. Така около 25000 лица трябва да бъдат сравнени и това се прави с данните на „Гранична полиция“, Агенцията за бежанците, както и Националната агенция за приходите /НАП/. Освен това се проверява дали въпросният човек вече не си е намерил работа, защото ако това е така, той вече е способен да си плаща за квартира.

Оказало се е, че около 3000 са случаите, при които едно и също лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Въпреки това администрацията била работила денонощно, за да може обещаното да бъде изпълнено. Проданов увери, че всички хотелиери ще си получат парите и предупреди, че системата не може да бъде излъгана.

В същото време във Варна твърдят, че вчера до 18:00 часа не са постъпвали пари по сметките. Така било и в „Златни пясъци“, и „Св. Св. Константин и Елена“. В един от хотелите във Варна за 120 бежанци до момента били изхарчени 45000 лева. Самите собственици не знаят какво ще правят с бежанците след 31 май. Затова министърът посочи, че щял да настоява тази практика след това да приключи.

Той обясни, че държавата е проявила хуманност към тези, които бягат от война. Тя им е помогнала и ги е настанила. Но сега било необходимо бежанците вече да започнат работа, да си намерят квартира и да плащат наем. Тоест те трябва да живеят така, както всички останали хора. Той заяви още, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато техните родители работят. Досега били проведени разговори с 6000 души и 90% от тях искали да започнат работа. Оказва се, че те предпочитат сектор хотелиерство и ресторантьорство.

Проданов обясни още, че държавата помага на 25000 души, но общо у нас има 60000 бежанци. Тоест подкрепа се оказва на крайно нуждаещите се. Има и хора, които били с възможности. Те са дошли у нас със скъпи коли и са започнали да правят бизнес и да купуват имоти.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments