Министърът на туризма: До края на октомври ще бъдат изплатени забавените пари за настаняване на бежанците

0
153
Илин Димитров
Илин Димитров. Снимка: Министерство на туризма

До края на октомври хотелиерите ще получат забавените плащания по хуманитарната програма в помощ на бежанците. Това обеща служебният министър на туризма Илин Димитров в ефира на „NOVA News“. Той изтъкна още, че след май украинските бежанци е трябвало да се интегрират у нас, но това не се е случило.

„На 2 август, когато встъпихме в длъжност какво заварихме – една изключително неефективна, тромаво написана и тежка програма. Тя не е написана от бившия министър на туризма, а от Министерски съвет – 32 стъпки преди да се плати. Самата програма в самата си структура е много тежка. И ние я наследяваме. Тук е моментът да кажа какво сме направили – за 6 месеца предишният министър е платил 6 пъти, което е добро темпо, защото е така заложена. Ние сме платили за 2 месеца – 4 пъти. Удвоили сме скоростта, по която се плаща и работим много активно.“, обясни Димитров.

По думите му от 5 дни работят с нов софтуер, който е позволил на екипа на министерството за 15 минути да спести 15 дни работа. Той добави, че досега са чакали списъци от пет министерства, за да се разплатят, защото програмата е тежка и трудна за администриране. Чрез софтуера обаче са обединили юни, юли и август – вкарани са във финансова обосновка и от утре ще могат да се видят списъците, а до 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми. Ресорният министър уточни и че има спорни – те са в случай, ако украинецът е почнал работа и не е уведомил хотелиера, ако бежанецът е напуснал страната, ако един гражданин на Украйна е настанен в 6 хотела и последните казуси са свързани с изхранването.

„Имаше две програми. Първата беше до края на май. Тя беше за 40 лева. Много лесна за администриране. Втората действа сега, тя е удължена до края на октомври. Тя има две положения – само да се поема нощувката – 10 лева на ден или и да се изхранват хората – 15 лева.“, коментира още министър Димитров и добави, че е факт, че при една студена зима тези пари няма да стигат.

Министерство на туризма не отговаря за бежанците, а за имиджа на страната, изтъкна министърът и добави, че са необходими повече средства за реклама. Според него от бранша са в неизвестност какво се случва с ДДС-то. Представителите му са обезпокоени и нарастващите цени на горивата и тока.

Служебният министър очаква силен зимен сезон, заяви в заключение той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments