Министърът на отбраната на Украйна е освободен от поста

0
43
Министър на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министър на отбраната на Украйна Олексий Резников. Снимка: Facebook

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников е освободен от поста си, съобщи лидерът на страната Володимир Зеленски. Той беше начело на ведомството отпреди началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но във вечерното си обръщение държавният глава обяви, че е време за „нови подходи“. Рустем Умеров, който ръководи Фонда за държавна собственост на Украйна, беше номиниран от Зеленски за наследник на Резников, предава „BBC“.

„Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло“, заяви украинският президент в обръщението си от столицата Киев.

Украинските медии спекулират, че Резников ще стане новият посланик на Киев в Лондон, където е развил добри отношения с високопоставени политици. 57-годишният мъж стана известна фигура от началото на войната в Украйна. Международно признат, той редовно присъства на срещи със западните съюзници на Украйна и играе ключова роля в лобирането за допълнително военно оборудване. Но уволнението му се очакваше от известно време. Миналата седмица Резников е коментирал пред репортери, че проучва други позиции с украинския президент. Според местните медии бившият министър на отбраната е казал, че ако Зеленски му предложи възможност да работи по друг проект, вероятно ще се съгласи.

Експертите отбелязват, че е малко вероятно промените в кабинета да доведат до някаква голяма промяна в стратегията на бойното поле на Украйна, като генерал Валери Залужни – командващият въоръжените сили на Украйна – ще наблюдава кампанията.

Уволнението на Резников идва на фона на по-широк антикорупционен стремеж в администрацията на Зеленски, като премахването на подкупите в държавата се смята за съществено за желанието на Украйна да се присъедини към западните институции като Европейския съюз /ЕС/. Според индекса за възприемане на корупцията на „Transparency International“ Украйна е на 116-то място от 180, но усилията през последните години показват, че позицията й се подобрява значително.

Въпреки че Резников не е лично обвинен в корупция, имаше редица скандали в Министерството на отбраната, включващи закупуване на стоки и оборудване за армията на завишени цени. По-рано тази година заместникът му, Вячеслав Шаповалов, подаде оставка вследствие на скандала. По това време беше широко съобщено, че Резников едва се задържа на собствения си пост. Тогава той каза, че стресът, който е преживял, е „труден за измерване“, добавяйки, че „съвестта му е абсолютно чиста“.

Министерството на отбраната също беше разтърсено от няколко скорошни ареста в регионалните бюра за набиране на персонал, където офицери бяха обвинени във вземане на подкупи, за да позволят на мъжете да избегнат военната служба в Украйна.

В петък съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се срещна с високопоставени украински служители за борба с корупцията и ги призова да продължат да преследват случаите срещу корупция „без значение накъде водят“.

Резников ще бъде заменен от Умеров, който представляваше Украйна в мирните преговори в началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Твърди се, че бившият депутат е имал симптоми на предполагаемо отравяне по време на мирните преговори през март 2022 г. заедно с руския милиардер Роман Абрамович – който също е бил част от преговарящата страна. В изявление, публикувано във Facebook, той по-късно отрече твърденията, като призова хората да не се доверяват на „непроверена информация“.

Говорейки пред „BBC“ по това време, той каза, че е необходима смелост, за да се намерят решения, но е решен „да намери политическо и дипломатическо решение на тази брутална инвазия“.

Член на общността на кримските татари, той се превърна в ключов член на международните усилия на Зеленски, фокусирани върху насърчаването на връзките в ислямския свят.

Уволнението на Резников идва, докато Украйна води бавна и кървава контраофанзива, след като си осигури по-модерни оръжия от западните съюзници. Напредъкът на фронтовата линия е бавен, но висши украински генерали заявиха вчера, че техните сили са пробили ключова линия на руската отбрана в южната част на страната.

Междувременно Русия съобщи за няколко опита за атаки с дронове на своя територия през нощта. От Министерството на отбраната казаха, че е свалило два дрона над района на Курск, който граничи с Украйна, рано в понеделник. Губернаторът на региона Роман Стравой също заяви вчера, че отломки от унищожен дрон са причинили пожар в нежилищна сграда в град Курчатов.

На други места Русия предприе собствена нощна атака срещу пристанище Измаил – едно от двете големи украински пристанища за износ на зърно на река Дунав в района на Одеса. Дунавските пристанища се превърнаха в основния маршрут за износ на Украйна след пропадането на черноморската сделка за зърно през юли. Москва започна чести атаки по Дунава, след като се оттегли от сделката.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments