Министърът на икономиката: Инфлацията е овладяна до голяма степен

0
21
Никола Стоянов
Никола Стоянов. Снимка: Министерство на икономиката

Инфлацията у нас е овладяна до голяма степен. Това увери пред „БНТ“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Според него това се дължи на стабилизирането на цените на енергоносителите. Именно поради тази причина след пика на инфлацията през септември, през октомври Стоянов очаква едни по-добри резултати.

Освен това той призова компенсациите за тока за бизнеса да продължат до края на следващата 2023 година. Това е така, защото българските фирми трябва да бъдат конкурентоспособни, а не просто за да им се помага. А това е възможно, защото и други държави оказват подкрепа на своя бизнес.

Именно затова и България трябва да продължи да го прави и по този начин компаниите ни ще имат шанс да получат пазарен дял на много различни пазари. Стоянов дори прогнозира, че предстои преструктуриране на света в икономически план.

В същото време служебният министър е категоричен, че компенсации не трябва да се изплащат на всички фирми, а само на онези, при които цената на електроенергията формира сериозна част от техните разходи за реализиране на продукцията им. Защото има фирми, които ползват по-скъп ток, но и цените на техните стоки са се повишили на международните пазари и по този начин те на практика реализират едни свръхпечалби.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments