Министър Живков: Ядрената енергетика ще продължи да бъде фактор за изпълнение на целите за декарбонизация

0
14
Министър на енергетиката Андрей Живков
Министър на енергетиката Андрей Живков. Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката

Ядрената енергетика е и ще бъде значим фактор при изпълнението на амбициозните цели на Европейския съюз, които са свързани с процеса на декарбонизация и постигане на нулеви въглеродни емисии. Това заяви енергийният министър Андрей Живков пред участниците в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество. Събитието се провежда в полската столица Варшава, българският министър говори пред форума в рамките на панела, посветен на ядрената енергетика.

В изказването си той постави акцент върху дългогодишния опит на страната ни при безопасната и сигурна експлоатация на ядрени мощности за производство на чиста и достъпна енергия. По думите му, ядреният сектор продължава да бъде гарант за енергийната сигурност и независимост, предоставяйки енергия за бизнеса и домакинствата на конкурентни цени.

Убедени сме, че, за да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии. Много държави разглеждат ядрената енергия като подходящо средство за осигуряване на преход към чиста енергия, подчерта министър Живков. Той акцентира върху последователната позиция на България в подкрепа на ядрената енергетика, която може успешно да подпомогне процеса на цялостно декарбонизиране на националната икономика.

Пред участниците в дискусията министър Живков постави фокус и върху активните усилия на страната ни за реална диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Той изтъкна, че секторът има огромен потенциал да реализира скоро първите ефективно работещи малки модулни реактори за търговска експлоатация, които предлагат възможности за по-бързо изграждане и имат конкурентни финансови параметри. Въпреки това, остават предизвикателствата, свързани с липсата на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, трудностите при идентифициране на подходящи площадки, липсата на окончателно решение за управлението на радиоактивните отпадъци, подчерта енергийният министър. По думите му за преодоляване на тези пречки следва да се търсят различни форми на диалог между заинтересованите страни.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС. Р-ТЕСС се фокусира върху техническото сътрудничество в редица ключови области, например осигуряване на анализ и планиране на интеграцията на газопреносните и електропреносните системи, осигуряване на най-добри практики в областта на енергийната киберсигурност, насърчаване на нови капиталови инвестиции в ключова енергийна инфраструктура и подобряване на енергийната ефективност и чистото енергопотребление, включително в областта на възобновяемите енергийни източници, ядрената енергетика и изкопаемите горива. Целите са в унисон с приоритетите на България в сектор енергетика. Страната ни подкрепя партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество и участва в работните срещи на формата от създаването му.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments