Министър Живков настоя за пълна мобилизация, за да се навакса изоставането по интерконектора България-Гърция

0
50
Андрей Стефанов Живков
Снимка: Президентство

Напредъкът на изграждането на междусистемната връзка Гърция – България беше инспектиран днес от служебния министър на енергетиката Андрей Живков, съобщиха от ведомството. Той е настоял за пълна мобилизация, за да може да бъде преодоляно изоставането. 

По време на инспекцията са били очертани текущите проблеми при строителството и са били набелязани мерки за тяхното отстраняване. Към момента предстояща е реализацията на ключови етапи от строителните дейности – преминаването под река Марица и под язовир „Студен кладенец“.

Изпълнителите на строителните дейности от J&P AVAX S.A. потвърдиха ангажимента си да спазят последно договорения срок за завършване на строителството и пускане на връзката в търговска експлоатация. Според този срок търговската експлоатация на IGB трябва да започне от средата на следващата година, след като изграждането на връзката бъде завършено до края на 2021 г.

От страна на Министерството на енергетиката е била потвърдена готовност за пълно съдействие на проектната компания и на изпълнителите на строителни дейности при комуникацията им с държавните органи за ускорено административно обслужване.

Интерконекторът Гърция – България е ключов проект, който трябва да осигури възможност за реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и региона. Неговата успешна реализация е водещ фактор за ускорена интеграция на газовите пазари в региона, която ще подобри значително конкурентната среда.

Още при встъпването си в длъжност министър Живков и неговият екип се ангажираха, че усилията за ускорено завършване на връзката ще бъдат сред техните основни приоритети, съобщиха още от Министерството на енергетиката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments