Министър Зарица Динкова събра образованието и бизнеса

0
45
Министър Зарица Динкова и Малинка Маринова
Министър Зарица Динкова и Малинка Маринова. Снимка: Министерство на туризма

Туристическото министерство ще финансира провеждането на 28 кулинарни състезания, конференции и обучения във всички области у нас. Така ще се даде възможност за изява на младежите от професионалните гимназии по туризъм и ще се улеснят контактите им с работодателите, така че да останат да работят в страната след приключване на образованието си.

Министерството ще започне и Пилотна програма с работодатели, които да подкрепят обучението на младите кадри с обучение.

„Това е политика, която е изключително важна за развитието на сектора. Работата на правителството е да я подкрепи“, заяви министър Зарица Динкова.

Предстои да бъде организирана и среща с просветния министър проф. Галин Цоков, за бъдат уточнени готвените изменения в списъка на професиите за професионално образование и обучение във връзка със Закона за професионалното образование и Националния план за възстановяване и устойчивост. С готвените промени ще се измени цялата документация на специализираните училища, държавния стандарт, Националния изпитен стандарт, учебните програми и планове. Обмислят се идеи за гъвкавост на стажовете и възможността учениците да се обучават чрез работа през лятото, което ще улесни началното им кариерно развитие и ще подпомогне сериозно бизнеса.

Издигането на престижа на професиите в областта на туризма сред младите хора, както и насърчаването на дуалното образование в средните професионални училища са основните приоритети, залегнали в подписаното днес споразумение от министър Зарица Динкова и председателя на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България Малинка Маринова.

Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България е организация, представляваща 58 професионални гимназии по туризъм и средни училища. Тя е ключов партньор на туристическото министерство и работи активно за развитието на качественото обучение и практическото му приложение в сферата на ресторантьорството и хотелиерството.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments