Министър Запрянов: Ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и с народа й

0
55
Конференция
Конференция. Снимка: Министерство на отбраната

„Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в усилията им да противодействат на незаконната и нелегитимна руска агресия, колкото е необходимо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на сегашното служебно правителство.“

Това каза военният ц по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Във форума, който се провежда в Централния военен клуб в София, участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„От военностратегическа гледна точка трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи. Това е наш стратегически интерес. Ето защо през последните десет месеца ние засилихме и разширихме обхвата на военната помощ, която изпращаме на Украйна. Това е процес, а не едно действие“, подчерта министър Запрянов и добави, че България споделя оценките на средата за сигурност, посочени в Стратегическата концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС.

„Виждаме сериозни предизвикателства за нашата сигурност, произтичащи от продължаващата руска агресия в Украйна. Потенциалът за разпространение на войната засяга сигурността на страните от източния фланг на Алианса, включително България“, каза министърът на отбраната.

„Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава“, каза министър Атанас Запрянов пред медии. Той подчерта, че България е засегната от тази ситуация, тъй като използването на морски мини представлява заплаха за корабоплаването и нашите пристанища.

Министър Запрянов съобщи, че турският парламент е ратифицирал Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море /МСМ Black Sea/.

„Това означава, че морската група за борба с мини между България, Румъния и Турция има зелена светлина и можем да започнем да осъществяваме практически изпълнението на това споразумение. Нашата цел е по този начин със съвместните усилия на трите страни да не допуснем да се получат трагични ситуации от мини“, каза министър Запрянов и подчерта, че това ще бъде добре за корабоплаването, туризма, населението, риболова.

„Атаката на Иран срещу Израел е агресивен акт, който може силно да дестабилизира ситуацията в Близкия Изток. Международната общност и ние вече осъдихме тази атака. Никой не желае широкомащабна война“, коментира ситуацията в Близкия Изток министър Атанас Запрянов и изрази надежда, че макар и трудно, ще бъде постигната деескалация на напрежението.

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии /Украйна/. В рамките на форума министър Запрянов ще проведе срещи с Ангъс Лапсли – помощник генерален секретар на НАТО, със заместник-министрите на отбраната на Румъния и на Обединеното кралство Симона Коджукару и лорд Тимъти Минто, както и със заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки. Във фокуса на разговорите ще бъдат предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море.

След иранската атака: Израел постави армията си в пълна бойна готовност

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments