Министър Тодоров: В БДЖ има установени административни нарушения

1
85
Снимка: БДЖ
Снимка: БДЖ

Проверките в БДЖ са установили определени административни нарушения. Това разкри транспортният министър Георги Тодоров в ефира на „bTV“, като уточни, че утре ще съобщи подробности.

„Проверките в БДЖ са приключили. Представен е окончателен одитен доклад. Имам основание да изчета доклада и обясненията в цялост и утре да вземе своето решение.“

От началото на тази година са закъснели 4710 влака на „Пътнически превози“ и 556 от „Товарни превози“, отчете служебният министър. По думите му по този начин товарните превози губят основните си товародатели и това не е добре, защото пазарът е либерализиран, а клиентите могат да се обърнат към всеки един от другите лицензирани превозвачи.

„Причините тепърва ще ги изследвам. (…) Един товародател на конкурентна основа би могъл да предпочете или да не предпочете БДЖ „Товарни превози“. Със сигурност имат загуба на основни товародатели вероятно и за недотам конкурентните условия, които предоставят. По отношение на „Пътнически превози“ закъсненията са проблем. Всеки един пътник, който иска да пътува от точка А до точка Б, разчита, че ще пристигне навреме. Това говори за лошо качество на самата услуга ведно с лошата хигиена във вагоните неминуемо води до отлив на потенциални ползватели на тази услуга.“

Към момента БДЖ се намира на „достатъчно голяма загуба“, изтъкна Тодоров и отчете, че дружеството има приблизително 20 милиона лева задължения за неплащане на инфраструктурни такси.

Служебният министър припомни още, че първата назначена проверка от него е била във връзка с финансовото състояние на ведомството. По думите му не са били констатирани бюджетни недостатъци.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Pichon
Pichon
1 година по-рано

471 влака а не 4710 ..