Министър Тодоров: 24 май ни помага да се чувстваме едновременно свободни, независими и обединени!

0
21
Найден Тодоров
Найден Тодоров. Снимка: Президентство

„Скъпи творци и дейци на културата и на изкуствата, щастлив съм да Ви поздравя по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Днешният ден е много особен, защото не е ден на освобождение, не е ден на независимост, не е ден на съединение. И въпреки това е най-големият ни празник, който ни помага да се чувстваме едновременно свободни, независими и обединени! Защото ако нямаме дух, ако нямаме култура – какъв народ ще бъдем тогава?! Затова за мен в България има два големи празника- 24 май и 1 ноември. Това са двата празника, с които почитаме онези хора, на които трябва да бъдем винаги благодарни!“

Това казва в поздравлението си по случай 24 май министърът на културата Найден Тодоров. То продължава по следния начин:

„Духовността има нужда от своите водачи. От хора, които да бъдат светлина за останалите. Тази светлина сте Вие – хората на културата и на изкуството, които ни правите нация. Вие сте от малкото, които днес, когато нямаме много поводи за това, все пак ни карате да се чувстваме горди.

Днес почитаме Вас като творци и дейци на културата, но преди всичко като хора, които осветяват пътя на останалите.

Искам да Ви благодаря за това, което вършите, за това, което сте направили, и за това, което се надявам, че ще правите, защото благодарение на Вас България ще продължи напред!

Знайте, че усещам тази благодарност всеки ден!

Честит празник!

И още: „24 май – ден на българската писменост, духовност и култура! Българската азбука не е азбука в общоприетия смисъл, а послание.

В превод на съвременен език означава: „Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е Той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човече! С ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“. Честит празник! Помнете буквите и покорявайте висотите!“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments