Министър Танева предложи неусвоени средства да подпомагат гроздопроизводителите

0
163
Министри на земеделието в Германия
Снимка: МЗХГ

България предлага всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски програми, да имат право да програмират извънредна мярка. Чрез нея да бъдат подпомогнати производителите на винено грозде, които са засегнати от негативните ефекти на пандемията.

Това е заявила министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие в гр. Кобленц, Германия, съобщиха от ведомството. Тя подчерта, че заради пандемията от COVID-19 били необходими допълни мерки в определен вид производства. Предложените до момента мерки на ниво ЕС се отнасяли предимно до винопроизводителите и не предвиждали подпомагане за производителите на винено грозде. Като един от най-потърпевшите сектори, министър Танева посочи лозаро-винарския.

Кризата с коронавируса наложи затварянето на канали за реализация. Бяха променени навиците на потребителите, което потвърждава нуждата от допълнителен инструментариум за подкрепа на ниво ЕС.

По думите ѝ, ситуацията налагала ЕС да предприеме мерки за засилване на подкрепата към регионалното производство, късите вериги за доставка на храни и организациите на производителите. „Това ще е подкрепа и за малките стопанства, което в крайна сметка е и част от Общоевропейската селскостопанска политика и би се приело много добре от общностите“, посочи министър Танева. Тя каза още, че кризата изисква необходимост от гъвкави мерки, които да се предприемат от страните-членки за сигурност на участниците в хранителната верига.

В своето изказване земеделският министър заяви, че страните-членки очакват по време на германското председателство да бъде приключена работата по законодателната рамка за ОСП, която ще даде ясна посока за следващия програмен период.

Министър Танева благодари на колегите си и комисаря по земеделие Януш Войчеховски за одобрението и подкрепата на предложената от България инициатива страната ни да програмира извънредната мярка COVID-19, по която приемът на заявления продължава и към момента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments