Министър Танева: Не срещнах разбиране от веригите да продават българска продукция

0
187
Извънредно положение

Големите търговски вериги не искат да продават родна продукция и предпочитат да внасят стоки от трети страни. Това коментира с недоволство ресорният министър Десислава Танева, след като преди броени дни призова търговците по време на кризата да купуват и предлагат продукцията на дребните производители на български зеленчуци и храни.

Земеделското министерство предлага на потребителите у нас, в който и да е от обектите да има възможност да избере продукт, производен от местен производител. По думите на Танева всичко, което се е казало от Сдружението за модерна търговия, е абсолютна лъжа и манипулация. Тя добави, че вчера са получили становища от браншовите организации у нас и във връзка с тях, ще се нанесат корекции по предложените текстове.

Ресорното ведомство предлага всеки от обектите на веригите у нас – мултинационалните вериги, да имат достъп българските производители на храни. Министър Танева сподели възмущението си:

„Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати – нормално ли е една оранжерия, която е на пет километра от търговската верига в града – например в Сливен, да няма никаква възможност потребителя да избере свеж продукт, а цялата продукция да е донесена с камиони от трети страни?“

Тя добави, че не е срещнала никакво разбиране.

„От 2 седмици аз, като министър, съм в ситуация да се моля на 5 вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, за да проведа разговори с тях. За 2 седмици получих 0 реда информация, една от веригите ми пусна табличка с 5 реда информация“.

„Не налагаме кой какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите. Вчера чух какво ли не – говорим само за местни производители.“

Министър Танева определи слуховете за увеличение на цените като „манипулация“.

„Говорим за търговските площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за местни производители – как ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Само начертаваме условията за тези доставки. Категорично няма основание за повишаване на цените – те зависят от политиката на веригите.“

Според нея земеделските пазари трябва да работят, за да може хората да продават родна продукция, като разбира се спазват санитарните мерки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments