Министър Стоянов: Целта ни е да намалим цените с 15-20%

0
41
Министър Никола Стоянов
Министър Никола Стоянов. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

„Когато поехме управлението много хора прогнозираха, че пикът на инфлацията ще е през лятото на 2023 година, но ние още през есента успяхме да обърнем тази тенденция. Очакванията ми са през април месец инфлацията да продължи да спада и някъде през юни или юли да стане едноцифренна.“

Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред „Bulgaria ON AIR“. Според него правителството се цели в трайно и сериозно поевтиняване на продукти с магазините, което да достигне 15-20%.

Той даде за пример олиото, маслото и киселото мляко, които вече са поевтинели, но тепърва се очакват още по-добри резултати, тъй като цената на суровината пада и скоро това трябва да се отрази и на цената на дребно.

По думите му има много висок интерес към специализирания сайт за сравнение на цените, който бе пуснат от държавата. Той генерира по около 10 000 посещения на ден, включително и от много държавни институции у нас.

„С тавана на надценките може максимално да се ограничи намесата на държавата и в същото време да се гарантира на потребителите поне един продукт на поносима цена. Няма как да е катастрофа в големите вериги от 17 продуктови групи един продукт да се продава на минимална надценка“, заяви Никола Стоянов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments