Министър Сандов: Директорът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“

1
272
Борислав Сандов
Борислав Сандов. Снимка: Facebook

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково е бил подложен под натиск, за да отмени заповедта си за преустановяването на дейността на ТЕЦ „Марица 3“, разкри ресорният министър Борислав Сандов по време на брифинг. Той добави, че е била издадена нова заповед за спиране на работа на ТЕЦ-а, пак от същия ръководител.

„ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград системно превишава нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава, че са 3 пъти над нормите, което причинява тежки последици върху здравето на хората. Имаме информация, че в момента на измерването инсталацията е работила на по-ниски обороти. Предприятието е поискало да работи в по-малък капацитет, но отказваме, защото има предписания, които не са били изпълнени“, коментира Сандов.

Сандов започна изказването си с лоша новина – днес е излязло решение на Европейския съд в Люксембург. Според него страната ни е било осъдена за наднормени нива и системно нарушение през изминалите години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първото решение и то е установително, уточни министърът. Сега следва Европейската комисия /ЕК/ да констатира дали България е прекратила нарушението.

„В противен случай ще отправи нов иск към Европейския съд в Люксембург, който този път носи със себе си и финансови санкции за страната ни“, добави министърът.

Министърът коментира още, че не е запознат с обясненията на енергетиците да отменят протеста си, но имал „свое обяснение“. Той самият бил организирал над 100 протеста, които винаги са съответствали на закона.

„Знам какво съдържа Закона за митингите, манифестациите и събранията. Синдикатът на „Марица 3″ явно не знае. Установих днес от документите, които пристигнаха от Столична община, че има нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите при уведомлението на синдиката. Свързах се със Столична община и обясних, че съм установил това нарушение и че мога да предприема действия. Малко по-късно автобусите тръгнаха наобратно.“, било неговото обяснение.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Апропо
Апропо
1 година по-рано

Сандов явно се има за разбирач по всичко вече хахах Смешник!