Министър Сачева: Искат ми оставката, защото спазвам закона

0
133
Деница Сачева
Снимка: МОН, Архив

Няма да бъде отменен Законът за личната помощ и никой не е обявявал подобно нещо. В него обаче има текст, който задължава министъра в срок до 30 юни да внесе в Народното събрание анализ за действието му и предложения за усъвършенстването му. Това коментира самата социална министърка Деница Сачева за „бТВ“. Според нея оставката й се иска, защото спазва закона.

Министър Сачева отбеляза, че Законите за социалните услуги и за личната помощ, са били приети с мнозинство и аплодисменти в Народното събрание.

„Този закон има нужда от усъвършенстване, защото той създава несправедливости между различни категории и групи хора, и, от друга страна, той е приет при отрицателна финансова обосновка от Министерството на финансите и от Министерството на труда и социалната политика.“

Исканията на майките с този закон възлизат на над 900 милиона лева от бюджета, а за тях нямало разчети и трудно можело да се намерят, добави ресорният министър. По думите й това не означавало, че хората, нуждаещи се от личен асистент и тези, които имат необходимост от лична помощ, няма да получат подобна услуга и уточни:

„Напротив, те ще могат да получат услугата личен асистент, от една страна, а от другата страна, това, което говорим – механизмът за личната помощ – той е своеобразна форма на заместващ доход. Въпросът е в какви размери, в какви обеми, така че да не бъдат нарушени правата и на други български граждани“.

Трябва да има по-справедливо разпределяне на ограничените ресурси, така че да може да се подпомогнат всички хора с увреждания в страната, подчерта министър Сачева. Тя изтъкна, че сега се правят разчетите за 2021 г., а отпуснатите средства за тази година са в размер на 93 милиона лева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments