Министър Пулев: Ресурс от 735 млн. лева е глътка въздух за българския бизнес

0
19
Никола Стоянов и Александър Пулев
Никола Стоянов и Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Служебният кабинет е обединен около това да даде глътка въздух на бизнеса в един изключително труден момент. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на официалното откриване на Годишна среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси, организирана от МИИ в Сoфия, съобщиха от ведомството.

„Министерството на иновациите и растежа /МИР/ успя да се пребори за един сериозен финансов ресурс от над 735 млн. лева, който ще бъде на разположение на най-уязвимия сегмент от българската икономика. Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да кандидатстват за тези средства до края на годината“, подчерта Пулев.

Никола Стоянов и Александър Пулев
Никола Стоянов и Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министърът информира, че по-голямата част от този ресурс идва по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, от който ще дойдат 600 млн. лв. по четири процедури до края на годината. Планът е активен и има вече отворена процедура за „Технологична модернизация“ в размер на 260 млн. лева.

„Призовавам всички бизнеси, които отговарят на критериите, да се възползват от този ресурс. Кандидатстването вече е започнало и ще продължи до 21 септември 2022 година”, заяви Пулев.

Той поясни, че през септември се отваря и процедура за информационни и комуникационни технологични решения и киберсигурност за малки и средни предприятия с бюджет 30,6 млн. лева и ще бъдат подкрепени приблизително 1400 МСП. По думите му до края на годината ще бъде отворена още една процедура, която ще подкрепи бизнеса в сегашната ситуация на енергийна криза за инвестиции за фотоволтаични панели и батерии за локално съхранение с бюджет в размер на 200 млн. лева.

Министър Пулев заяви, че се очаква да стартира още една процедура, насочена към инвестиции в иновативни малки и средни предприятия. По процедурата ще бъдат подкрепени научноизследователска и развойна дейност, управление на интелектуалната собственост, като общият планиран бюджет е близо 120 млн. лева.

„Новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ вече е в Брюксел за одобрение, тя е на стойност близо 3 млрд. лева. Вярвам, че тази програма ще бъде отворена до края на годината и по нея ще можем да подкрепим малкия и среден бизнес“, каза той.

Пулев увери, че ще продължи ползотворното сътрудничество между Министерството на иновациите и растежа, Министерството на икономиката и индустрията, търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси и Българска агенция за инвестиции.

„Вие сте нашите остриета, нашия интерфейс пред международните инвеститори, в един отбор сме и ще гребем в една посока“, посочи той.

В дискусиите се включиха представители на работодателските и синдикалните организации, както и на Националното сдружение на общините в Република България. Срещата се организира от Министерството на икономиката и индустрията и беше открита от министър Никола Стоянов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments