Министър Попов се срещна с египетска икономическа делегация. Какво си казаха?

0
24
Работна среща
Работна среща. Снимка: МОСВ

Разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в областта ВЕИ и водородната икономика – това е било дискутирано по време на среща между екоминистърът Юлиян Попов, египетска икономическа делегация, водена от заместник-министъра на търговията и индустрията Яха Ахмед, представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет.

Водородът е ключов приоритет за реализиране на Зелената сделка и прехода към чиста енергия, коментира министър Попов, добавяйки, че внедряването му ще допринесе за постигането на амбициозните цели за климата, намалявайки емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. Предвижда се делът на водорода в енергийния микс на Европа да нарасне от сегашните под 2% на 13-14% до 2040.

Използването на водород има потенциала да подобри сигурността на енергийните доставки и да намали емисиите на CO2. Беше споделена оценката, че водородът осигурява възможност за мащабна интеграция на възобновяемите източници, от което в момента се нуждаем, за да се постигнат най-важните изисквания на съвременната икономика – тя да се превърне в кръгова, както и да осигури секторна интеграция.

Министър Попов информира египетската делегация за подготовката на България за участие в предстоящата 28-ма Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28), която ще се проведе в Дубай, ОАЕ в периода 30 ноември – 12 декември. Той се ангажира да представи списък с компаниите, които ще участват с презентации в българския павилион.

Дискутирани са били и предизвикателствата пред двете държави, свързани с управлението на отпадъците, най-вече с рециклирането и прехода към кръгова икономика.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments