Министър Петков за КСНС: Президентът показа, че е отговорният политик във връзка с големите теми

0
26
Министър Кирил Петков
Министър Кирил Петков. Снимка: Министерство на икономиката, Архив

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че няма канадски паспорт в себе си, като той и сертификатът му за гражданство са били предадени на канадските власти. В ефира на „NOVA“ той отбеляза, че като види толкова силна съпротива срещу действията му като министър, значи наистина е направил нещо, което е на прав път.

„Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Мотивира ме това, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката вече не е мръсна дума. Явно засягаме големи интереси.“, коментира министърът и уточни:

„Дори не съм подавал документи за това гражданство. То е придобито от мен заради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995г. на Конституционния съд, „чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското“ (…) Представете си, че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава.“

Министър Петков посочи, че казусът с гражданството му е започнал от ПП „Има такъв народ“ /ИТН/, които впоследствие са се координирали с ГЕРБ и след това с ДПС. В резултат на това той се е почувствал така все едно си е свършил работата добре.

„Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Имах важен доклад свързан с националната сигурност и членовете трябваше да гласуват дали да бъда допуснат до заседанието. Гласовете „против“ бяха от – ГЕРБ, ИТН, ДПС и БСП. „За“ бяха от „Демократична България“ /ДБ/, формацията на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС.“, отчита икономическият министър.

Петков отбеляза, че на фона на всички кризи, пред които е изправена България, първият въпрос на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е бил свързан с канадското гражданство. Президентът му е обяснил, че са се събрали по други теми. Той обаче не е пожелал да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа, посочи министърът.

„ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв начин. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19 пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза.“

Кирил Петков поздрави президента Румен Радев за държането му по време на КСНС и го определи като отговорния политик във връзка с големите теми.

„Той не позволи Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството ми. От негова гледна точка се видя една принципна позиция.“, смята той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments