Министър Николова: Има над 4000 религиозни обекта, които да привличат туристи през всички сезони

0
68
Митрополит Николай на християнско богослужение в църква в Пловдив
Снимка: Министерство на туризма

България има над 4000 поклоннически обекта, които при правилно промотиране могат да превърнат страната ни в туристическа дестинация и през четирите сезона. Това стана ясно по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с пловдивския митрополит Николай. Двамата разговаряха в рамките на работно посещение на вицепремиера в Пловдив.

„Министерството на туризма разработи религиозно-поклоннически дестинации с помощта на работна група от експерти от Светия синод, българския туристически бранш и изявени културни дейци,“ информира министърът. Тя посочи още, че в Националния публичен регистър на храмовете в Република България има налична информация за над 4000 църкви, манастири, джамии, синагоги, принадлежащи към традиционно представените вероизповедания в Република България – християнство, ислям и юдаизъм. „Убедена съм, че със съвместни усилия с Вас и останалите религии можем да работим за тяхното популяризиране и включването им в дестинациите, за да утвърдим страната като привлекателна дестинация за 4 сезона,“ подчерта вицепремиерът.

Митрополит Николай коментира, че е важно поклонниците да посещават работещи, „живи” храмове, за да усетят вярата. По време на работната среща двамата се обединиха около идеята, че този вид специализиран туризъм има огромен потенциал, и акцентираха, че трябва активно да се работи за популяризирането му. Те се договориха за оперативни действия в кратки срокове и последващи експертни срещи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments