Министър Николова: Фестивалът на изкуствата „Аполония“ ще удължи сезона в Созопол

0
473
министър на туризма Марияна Николова
Снимка: Министерство на туризма

Фестивалът на изкуствата „Аполония“ ще се проведе през септември в Созопол и ще допринесe за удължаване на сезона. Това прогнозира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща със созополския кмет Тихомир Янакиев. Тя добави, че е искала да провери как протича летният сезон и видяла, че има положителна тенденция в броя на посетителите в района. По време на разговорите присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Статистиката от Единната система за туристическа информация показва, че в местата за настаняване в общината са пренощували над 65 000 туристи за периода от 1 юни до 8 август 2020 г. От тях с най-голям дял – над 57 000, са българските гости. От чужденците най-много са румънските посетители – над 3000 души. Освен тях, но по-малки, са групите от немски, чешки и полски гости. Туристите, идващи в региона, се насочват главно в 3 дестинации – Созопол, Черноморец и курортния комплекс „Дюни“.

Янакиев изтъкна, че в момента в общината всички места за настаняване са заети, като туристите са предимно българи.

„Ако запазим тази натовареност и при продължителност на сезона до 15 септември, ще отчетем спад от около 50 на сто“, добави той и очерта някои от проблемите пред туристическия бранш. Според него за бизнеса ще е облекчение, ако се се потърсят възможности за опростяване на информационната система ЕСТИ за регистрация на нощувките.

Градоначалникът смята, че е добре да се разгледа и вариант за делегиране на бюджет на общините за рекламна дейност. Министър Николова му отвърна, че трябва да се подхожда гъвкаво към популяризирането на обектите и дестинациите и да се търсят иновативни методи за маркетинг.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments