Министър Милков: Пендиков е пострадал заради идеите си, България настоява извършителите да бъдат наказани

0
63
Министър Николай Милков
Министър Николай Милков. Снимка: БТА

„Християн Пендиков е пострадал заради идеите си. Един мъж с кауза, който я защитава. Ситуацията не трябва да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това и други подобни деяния.“

Това заяви пред журналисти външният ни министър Николай Милков, който заедно с македонския си колега Буяр Османи, посетиха във ВМА пребития от трима души секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков. Състоянието му остава тежко, но стабилно. Той е с наранявания в областта на прешлените, ребрата, челюстта и по главата.

Министър Милков коментира още, че Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. От своя страна Османи още веднъж осъди нападението. По думите му Република Северна Македония /РСМ/ ще се погрижи да има нула толерантност над такива престъпления.

„Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо.“, уточни той.

По данни от Скопие и тримата нападателите са арестувани. Съдът в Охрид е определил мярка за неотклонение от 30 дни за 24-годишния Илия Спаески. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя.

Припомняме, че след нападението, Пендиков беше транспортиран с правителствения ни самолет „Фалкон“ за лечение във ВМА в София. Предстои му нова операция утре.

3 дни преди да му бъде нанесен побоят, Пендиков е бил заплашван, за което е подал жалба в полицията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments