Министър Меджидиев: Трябва да бъде заложено увеличение на недофинансираните педиатрични клинични пътеки

0
44
Д-р Асен Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев. Снимка: Министерство на здравеопазването

XX-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 2022/2023 разполага с бюджет от 3 500 000 лева. То е насочено към децата с редки генетични заболявания. Здравният министър д-р Асен Меджидиев, който се срещна със специалистите от Експертния съвет към благотворителната инициатива, коментира, че за поредна година начинанието ни е обединило в стремежа ни за по-добро детско здравеопазване.

„В следващия бюджет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще влязат допълнителни средства от здравни вноски, заради увеличението на минималната работна заплата. Една от основните задачи, която съм си поставил, е част от тези средства да бъдат използвани за увеличение на недофинансираните детски клинични пътеки. Вярвам, че при правилно преразпределение на този допълнителен ресурс ще останат и средства за включването на заплащането на допълнителни лекарствени продукти, необходими за терапията за деца с редки заболявания“, добави министърът.

Д-р Меджидиев изрази увереност, че решенията в Здравната каса вече ще се вземат доста по-оперативно, защото комуникацията с нея в последния месец е подобрена. Тази стъпка е изключително важна, за да може децата на България да получават адекватна медицинска грижа, имайки предвид че цените на детските клинични пътеки не са повишавани целенасочено в последните 10 години, а това е крайно нужно.

„Съгласно Правилата на инициативата, с набраните средства ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и ще бъдат осигурени медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година „Българската Коледа“ осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране“, изтъкна съветникът на президента по благотворителната инициатива Дарина Владова.

Списъкът с редки заболявания се актуализира периодично, като той е обвързан с нови клинични пътеки и с осигуряването на съответните лекарствени продукти и необходимите медицински храни. Усилията на институциите са насочени към подобряване на диагностиката, лечението и рехабилитацията на децата, живеещи с редки заболявания.

Съгласно Правилата на инициативата, с набраните пари ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения у нас. Вече 20-та година „Българската Коледа“ осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране.

Няма промяна на правилата за набиране и разпределение на средствата – могат да кандидатстват деца, за чието лечение не са предвидени механизми за финансиране, както и лечебни заведения с държавно или общинско участие. Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. До края на февруари лечебни заведения, които се нуждаят от апаратура, могат да подадат заявление за закупуването й със средства от кампанията.

Дарения за „Българската Коледа“ могат да се правят целогодишно.Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments