Министър Маринов: Връщаме наркотрафиканта на Испания на 13 март

0
108
Министър на вътрешните работи Младен Маринов
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Най-вероятно България ще предаде задържания наркотрафикант на Испания на 13 март. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред „БНР“. На базата на начина на издирване и подадена информация, че лицето възнамерява да напусне ЕС и да се укрие в трета страна, министърът допусна, че задържаният има „сериозен ранг“ в наркотрафика.

Испанска Гражданска гвардия
Снимка: Испанска Гражданска гвардия

Сигналът за трафиканта е получен на 12 февруари пред европейската мрежа за активно издирване на бегълци.

„Незабавно е направена организация от колегите във Варна. Реално задържането а станало на 17 февруари, като на 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март“, уточни министърът.

„Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно“, каза още той коментирайки случая.

Министър Маринов коментира и проверките на вериги и бензиностанции. По думите му през последните две години няма пропуснати сред тях и така ще се продължи.

„Не бих казал, че проверките за контрабанда на горива са по сигнал на Българската петролна и газова асоциация, те вървят още от създаването на междуведомствения контрабанден център, но до този момент може би не са били във фокуса на обществото“, каза министърът.

„Ново е надграждането на този център, като след нареждане на премиера бе създадена организация всички информационни и контролни системи в различните органи, контролиращи вноса, разпространението и продажбата на горива да се обединят в него. За да може да се прави анализ за резултатите и тенденциите, на разминаванията. Нашите усилия са да контролираме процеса от самия внос на горивата до продажбата им. В ход е картографирането на всички обекти, които са регистрирани за търговия с горива и петролни продукти“, съобщи министърът.

„Резултатите показват, че това са системни усилия, защото няма периодични акции да повлияят на такъв голям и силен сектор“, каза Младен Маринов.

Той съобщи, че за 2018 г. предотвратените щети за бюджета от иззети горива и тютюневи изделия са за над 27 млн. лв. при 16 млн. за 2017 г., което показва постоянни и системни усилия за противодействие на контрабандата. Друг резултат от тези усилия е нарастването на приходите в бюджета заради превенцията, до която водят тези усилия, добави министърът.

Според последното международно проучване делът на контрабандните цигари в България е 4,4 на сто, което е едно от най-ниските нива в ЕС.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments