Министър Лорер: Инвестициите в технологии в областта на водорода ще ускорят енергийна ни независимост

0
2
Министър Даниел Лорер
Министър Даниел Лорер. Снимка: Министерството на иновациите и растежа

Войната в Украйна стимулира Европейския съюз /ЕС/ да започне изключително активна политика за енергийната независимост на континента. Днес повече от всякога трябва да ускорим прехода към тази цел. Водородът за Европа може да играе ключова роля за бъдещата енергийна независимост и за постигането на въглеродна неутралност. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който откри форум на тема: „Бъдещето на водорода в България“ в „София тех парк“.

Важно е Европа и България да инвестират в разработването, съвместно с академията и бизнеса, на технологии, така че максимално бързо да достигнем готовност те да бъдат пълноценно заместващо гориво за нашата икономика и да диверсифицират енергийните източници, смята още той.

„Европа е водеща в света по мерки в борбата с климатичните промени. Крайна цел е не само да имаме по-екологично чист континент, но и енергийна суверенност, както за ЕС, така и за България.“, заяви Лорер.

„Въпросът е как Европа намира заместващи независими енергийни източници. ВЕИ-тата ще бъдат въведени в икономиката с голяма скорост, а водородът ще ги допълва като една от системите за съхранение на свръхпроизводствена енергия.“, каза още той.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел коментира, че развитието на силна водородна икономика ще допринесе за надеждни енергийни системи и енергийна автономност.

„Ето защо в рамките на ресора ми направих предложение в пакета RePоwerEU да бъдат удвоени водородните долини в Европа до 2025г. Предвиждаме допълнително финансиране за проекти за водород на стойност 200 млн. евро по линия на „Хоризонт Европа“ и в рамките на публично-частното партньорство „Чист водород“. Предложих и нова инициатива по програма „Еразъм+“ за развитие на нужните умения за водородните професии. Работим тя да стартира още през 2023 г.“, посочи още Габриел.

В дискусионната сесия бяха очертани перспективите за иновационни проекти в областта на водорода, както и възможностите за устойчива трансформация от въглеродно интензивна към зелена водородна икономика в страната. Зам.-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева представи и възможностите от новия програмен период, свързани с научни изследвания и иновации във водорода.

Участниците във форума коментираха, че инвестициите в областта на водородa ще насърчат устойчивия растеж и създаването на работни места и в България.

На събитието присъстваха също просветният министър акад. Николай Денков, Барт Бибуик, изпълнителен директор на Съвместно предприятие „Горивни клетки и водород“, Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката, както и представители на публичния сектор, бизнеса и научните среди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments