Министър Кръстев: Увеличеният бюджет за култура ще е за всички в сектора

1
50
Маска, култура, театър
Снимка: Pixabay

Във време, когато културата често остава на заден план в политическите дебати, България демонстрира забележителен пример за консенсус и ангажираност към културното наследство и развитие. Министърът на културата Кръстю Кръстев обяви пред „bTV“ значително увеличение на бюджета за култура, подкрепено единодушно от политическите сили в страната, което обещава промяна към по-добро за културния сектор.

Сред основните акценти в обновената бюджетна рамка са изработените стандарти за сценичните изкуства, музеите, библиотеките и читалищата, както и значителното увеличение на заплатите в тези сфери с над 18%. Освен това, сценичните изкуства ще видят повишение на заплатите с между 20 и 30%, а за администрацията на културното ведомство са предвидени допълнителни средства, което подчертава ангажимента на правителството към подобряване на условията на труд за работещите в културния сектор.

Интерес предизвика и участието на България на Венецианското биенале за изкуство, където страната ни ще представи творбата на признатия български автор Георги Господинов. Това признание от страна на Германия към българския талант е доказателство за нарастващата международна видимост и признание на българските артисти.

Подкрепата за културата е от съществено значение не само за запазване на националната идентичност, но и за стимулиране на креативността и иновациите в обществото. Увеличението на бюджета за култура в България е мощен сигнал за приоритета, който се отдава на културното развитие в страната и ясно послание към артистите и културните работници, че техният труд е ценен и подкрепен.

Тази положителна стъпка отразява разбирането, че културата е важен двигател за социално и икономическо развитие и поставя основите за богато и динамично културно бъдеще в България. С увеличението на бюджета и акцента върху международното признание, страната ни прави значима стъпка към подкрепа и насърчаване на културното изразяване и творчество на национално и международно ниво.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Култура
Култура
1 месец по-рано

Кой заблуждавате ,г-н министър?!