Министър Комитова с разкрития за дейността на „Автомагистрали“ в писмо до нейния директор

0
78
Министър Виолета Комитова
Снимка: МРРБ

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпрати публично писмо до директора на държавното предприятие „Автомагистрали“ Стоян Беличев. То е в отговор на разпространена вчера от него позиция с аргументи защо не може да подаде своята оставка от този пост. В писмото Комитова прави скандални разкрития за дейността на „Автомагистрали“.

Публикуваме писмото без редакторска намеса: 

„След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод „Балкански поток“, без да е налице видим и ясен резултат.

След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, магистрала няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма…

Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя Видин – Ботевград в участъка от Макреш до Монтана да е законно. Дано, ама надали…

Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения, и схващането, че най-добре изхарчените пари, са похарчените сега, колкото се може повече и без насрещни задължения.

Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство.

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти, можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП.

Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments