Министър Кацаров: Ситуацията е критична, нужна е национална мобилизация

0
4652
Министър д-р Стойчо Кацаров
Министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Скрийншот от видео

„Ситуацията е критична. Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие.“

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след среща с представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации.

„Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирано в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на COVID и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Ситуацията е критична. Изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. С нашето събиране днес и общата ни позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация.“

Същевременно председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева отчете, че 35 000 медицински сестри не достигат в системата, защото възрастните колеги се пенсионираха, а млади – няма. По думите й около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани.

„Здравната система трябва да оцелее, защото COVID е много страшно заболяване, но има и други заболявания и затова гражданите нямат равен достъп до здравеопазване в момента. Мисията на специалистите по здравни грижи е да пазим здравето на хората и да лекуваме. Ваксинирайте се, спазвайте социална дистанция, бъдете отговорни към себе си, за да оцелеем в това време разделно.“

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков разкри, че повече от 40 на сто са ваксинираните специалисти по дентална медицина.

„Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги“, заяви още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments