Министър Кацаров: 1/3 от софиянци имат антитела от среща с COVID-19

0
51
Министър д-р Стойчо Кацаров
Министър д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Скрийншот от видео

Ще бъде направена система, в която ще има данни за всички хоспитализирани, имунизирани граждани, преболедували COVID-19 и направени тестове от 1 март миналата година. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който представи презентация на частна лаборатория, направила собствено проучване в опит да се посочи точно колко българи са се заразили с вируса. От нея става ясно, че близо 43 на сто от населението у нас се е срещнало с коронавируса.

По време на брифинг министърът съобщи, че са били обработени повече от 2600 проби от 38 населени места. Според тях Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). 1/3 от живеещите в столицата имат антитела от естествена среща с COVID-19, добави собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

„Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва рядко при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор.“

Министър Кацаров заяви още, че здравните власти ползват всякакви инструменти да увеличат интереса към ваксините. По думите му е важно да се избяга от предразсъдъците.

„Системата за получаване на ваксини вече работи.“

Планирано е да се купят 6 медицински хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 болници, коментира още здравният министър. Той допълни, че има осигурено финансиране, документацията е подготвена и ако нещата не се забавят по непредвидени причини, са нужни 2 години от поръчката до доставка- т.е. през 2024 г. трябва да има функционираща система за въздушна медицинска помощ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments