Министър Караджов: Няма да има закъснение в работата по АМ „Хемус“ и пътя Видин-Ботевград

0
292
АМ
АМ "Хемус". Снимка: Архив

От днес фирмите, които строят АМ „Хемус“ и скоростния път Видин-Ботевград, възстановяват ускорения темп на работа. Закъснение по двата стратегически инфраструктурни обекта няма да има, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Гроздан Караджов.

До месец ще бъде разплетен казусът с инхаус възлагането по двата обекта, като решението ще бъде внесено в Народното събрание в открита и ясна процедура, уточни министърът. Очакванията са след актуализацията на бюджета да бъде разплатено дължимото към пътностроителните фирми. Към днешна дата сумата е около 120 млн. лв. за АМ „Хемус“ и за пътя Видин-Ботевград.

Пътят Видин-Ботевград е с дължина около 190 км. Към момента с открита строителна площадка са близо 88 км. Това са участъците: Видин-пътен възел „Макреш“ /с дължина 30 км/; п.в.“Макреш“-п.в.“Бела“ /с дължина близо 14 км/, п.в.“Бела“-п.в. „Ружинци“ /11 км/ и Мездра-Ботевград /лот 1 и лот 2 с обща дължина близо 33 км/.

Отсечката между пътните възли „Макреш“ и „Бела“, която се изпълнява по инхаус възлагане, ще бъде завършена почти на 100% до края на тази година. Участъкът ще бъде готов една година преди срока по договор. Министърът уточни, че темпът на работа зависи и от разкрита археологическа находка по трасето. Очаква се разрешение от Министерство на културата трасето да мине отчасти в хълма, където се намира находката. Решението за запазването ѝ се очаква след завършването на текущите археологически проучвания, които трябва да приключат през август.

Регионалният министър уточни, че по първия участък от Видин до п. в. „Макреш“ край Димово, в момента работата е спряна, защото в първите 6 км ще се препроектира нивелетата на пътя, като тя ще се понижи. По този начин ще се удовлетвори искането на община Видин. Предстои и издаването на разрешения за строеж за прилежащи инженерни мрежи (електро- и водна инфраструктура), които също възпрепятстват изпълнението на терен.

Отсечката е възложена за изпълнение по Закона за обществените поръчки и по договор е без аванс. Първото плащане се дължи, след като всичко е построено. Заради повишаването на цените на строителните материали, фирмата изпитва затруднения. Независимо от възникналите обстоятелства през 2024 г. целият участък ще бъде готов, като вече се разглеждат възможни варианти за своевременно поетапно завършване и пускане на по-къси участъци в рамките на 30-те км.

Регионалният министър съобщи още, че в Народното събрание са внесени промени в Закона за обществените поръчки. С тях се дава възможност на Министерски съвет чрез свое постановление да направи промени в Правилника за прилагане на ЗОП. С тази промяна ще бъде приета Методика за индексация на договорите в строителството. Методиката е обсъдена с Камарата на строителите и със сдружението на общините. Тя предвижда конкретен темп на индексиране за всеки от 6-те отделни видове строителство. То ще бъде приложено със задна дата, за се компенсира инфлацията.

Продължават разговорите за размера на тавана, който може да се индексира. Предложението на регионалното ведомство е таванът да е 15%, а на НСОРБ и КСБ – 30%. Предстоят разговори между първо и второ четене на закона. Очаква се изменението в ЗОП да влезе в сила в спешен порядък. Веднага след това ще бъде прието и правителственото постановление.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments