Министър Иванов в Добруджа: Очакваме изключително добра реколтата

0
177
Министър Иван Иванов
Министър Иван Иванов. Снимка: Министерство на земеделието

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов отбеляза, че дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната в складовете продукция, е свързан с много усилия, а жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от труда си. Той направи коментара си по време на откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“, в община Тервел. По думите му Добричкият регион, известен като житницата на България, има голямо значение за развитието на селското ни стопанство, защото формира огромна част от зърнопроизводството на страната ни.

„България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света.“

Прилагат се съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите, посочи агроминистърът. Той заяви, че като резултат през последните 5 години се отчита тенденция на задържане на средните добиви зърнени култури в страната.

„През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколтата, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ.“, категоричен бе д-р Иванов.

Аграрният министър подчерта, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на страната ни през 2021 г.

Министърът на земеделието заяви, че фестивалът в община Тервел, е средищно място, което откроява бит и традиции в едно и подчертава местната идентичност. Той допълни, че събитието се организира от МИГ „Тервел – Крушари“ с финансиране по подхода Водено от общностите местно развитие, като по този начин се продължават местните традиции и се подкрепя тяхното предаване на идните поколения.

„Гордост е, че Вие, добруджанските земеделски производители сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес. Гордост е, че сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес. Желая ви здраве, високи добиви, успешно прибиране на реколтата и плодородна следваща година!“, заключи министър Иван Иванов.

Преди събитието ресорният министър посети земеделско стопанство със затворен цикъл на производство на млечни и месни продукти в с. Овчарово.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments