Министър Иванов участва в конференция за Европейския стълб на социалните права

0
25
Работно посещение в Белгия
Работно посещение в Белгия. Снимка: МТСП

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов участва в конференция на високо равнище относно Европейския стълб на социалните права, организирана от Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз /ЕС/. Форумът се проведе на 15 и 16 април  в белгийския град Ла Юлп, съобщиха от Министреството на труда и социалната политика /МТСП/.

Събитието събра водещи европейски политици, социални партньори и други заинтересовани страни и експерти, за да обсъдят възможностите за консолидиране на 20-те принципа на Стълба и да гарантират прилагането им в бъдеще. В рамките на отделните сесии на събитието акцент беше поставен върху достъпа до пазара на труда и до социална закрила в държавите членки, справедливите условия на труд и ранното детско образование.

По време на заключителна церемония на втория ден на форума беше подписана Междуинституционална декларация за бъдещето на Европейския стълб на социалните права, която беше подкрепена от България. Документът подготвя социалния дневен ред за следващия законодателен цикъл в по-широката рамка на Стратегическия дневен ред за периода 2024 – 2029 г. и препотвърждава Стълба като компас на социалната политика на ЕС.

Декларацията бе подписана в присъствието на министър-председателя на Белгия Александер Де Кро, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments