Министър Иванов: Селското стопанство и веригите за доставки на храни трябва да по-стабилни на кризи

0
44
Министър на земеделието Иван Иванов
Министър на земеделието Иван Иванов. Снимка: Искра.бг, Архив

„С оглед продължаващото нарастване на цените на храните, трябва да следим внимателно въпроса за достъпността на храните. Трябва да се предприемат всички стъпки, за да бъдат селското стопанство и веригите за доставки на храни по-стабилни и устойчиви на настоящи и бъдещи кризи.“

Това коментира агроминистърът д-р Иван Иванов по време на неформална среща на ресорните министри от Партията на европейските социалисти /ПЕС/. Събитието се реализира по покана на министъра на земеделието на Дания Расмус Преен.

Д-р Иванов посочи, че значителното повишение на производствените разходи не може да бъде компенсирано от увеличението на производствените цени. Брутната продукция се свива в дългосрочен план в подсектора и добавената стойност непрекъснато намалява. По думите му позицията на България е, че решението на Комисията за дерогация от екологичните изисквания по Първи стълб на ОСП през 2022 г. е прагматично решение с положителни последици и следва да бъде продължено през 2023 г.

Срещата акцентъра и върху регламента за географските означения, като според аграрният министър политиката за качеството на ЕС трябва да бъде опростена.

„В настоящата ситуация с кризата в Украйна и социално-икономическите последици от военния конфликт считаме, че трябва да се намери баланс между осигуряването на конкурентоспособност на земеделските производители и високите производствени стандарти на ЕС и осигуряването на продоволствена сигурност в ЕС и в световен мащаб.“, каза д-р Иванов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments