Министър Иванов призова: Да надделее разговорът!

0
96
Министър Иван Иванов в село Ловчанци
Министър Иван Иванов в село Ловчанци. Снимка: Министерство на земеделието

Агроминистърът д-р Иван Иванов заяви, че с екипа си работят усилено, за да наваксат в тежката обстановка. По време на среща със земеделски производители в добричкото село Ловчанци, той отбеляза, че не знае, ако новото мнозинство в Народното събрание /НС/ успее в намеренията си и хвърли страната в нова поредица от избори, дали осъзнава последствията.

Новият Стратегически план, касаещ българското земеделие в следващите 5 години, в който са заложени 16 милиарда лева, няма да може да стартира от 1 януари 2023 г. при такова развитие на събитията, прогнозира министър Иванов.

„Нужни са редица законодателни изменения, които няма да има възможност да бъдат изготвени и гласувани. Това касае и Плана за възстановяване и устойчивост“, каза аграрният министър. Той подчерта, че графикът при комуникация с Европейската комисия (ЕК) трябва да се спазва, иначе ще има много потърпевши. Надявам се разговорът да надделее и да постигнем всичко, което сме поели като ангажимент и сме започнали.“, призова той.

Министърът заяви, че в последните месеци Министерството на земеделието е предприело редица инициативи, част от които съвместно със сектора. Той подчерта, че за него е важно да чуе на място земеделските производители и техните проблеми, защото тези срещи дават най-точна и обективна информация.

„Идват при нас едни хора, които твърдят, че ви представляват. В много случаи обаче ни се казва, че не сте доволни от това представителство. Работим да бъде приет дълго чаканият закон за браншовите организации.“, заяви аграрният министър.

Сред основните проблеми, които бяха обсъдени на срещата, беше осигуряването на ритмични доставки на дървата за огрев, състоянието на сектор „Животновъдство“, състоянието на полезащитните пояси в района, разпределението на средствата между отраслите при обвързаното подпомагане. Производителите отправиха и искане към министъра за предприемане на мерки за получаване на финансова подкрепа на база доказване на реализирана продукция и документи за увеличените разходи за производство.

По време на посещението си в областта аграрният министър посети един от най големите свинекоплекси на Балканския полуостров в с. Козлодуйци, където се запозна с организационната му структура, с мерките за биосигирност, с проблемите и предизвикателствата пред промишленото свиневъдство. Той подчерта, че в контекста на запазване родното производство и гарантиране на продоволствието в страната е важно навременното подпомагане в сектора в условията на безпрецедентни кризи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments