Министър Иванов: Породистите, расови коне са предпоставка за високи спортни постижения

0
4
Летисия Димитрова с кон КЕШ
Летисия Димитрова с кон КЕШ. Снимка: Министерство на земеделието

„Породистите, расови коне са предпоставка за високи спортни постижения. Трябва да ги съхраним, както и целия генофонд на България“.

Това обяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на 3-дневните състезания по всестранна езда, която се провежда в гората край „Кабиюк“, чиито организатори са спортен клуб „Кабиюк“ в Шумен и Българската федерация по конен спорт. Проведените надпревари са за държавно първенство в дисциплината с категория 2 звезди и „Купа България“, като се състояха и съпътстващи турнири в клас Н за 4-годишни коне и аматьори и за 5-годишни коне.

Министър Иванов пожела успех на участниците и ги призова да пазят традициите живи. Той поздрави и победителката в „Купа България“ Летисия Димитрова от спортен клуб „Кабиюк“ в Шумен с кон КЕШ.

Аграрният министър заяви, че трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „Кабиюк“.

„В това държавно предприятие се съхранява генната банка, която е много необходима за бъдещето на българското животновъдство.“, категоричен е той.

Министър Иванов пак потвърди ангажимента на Министерство на земеделието да работи в посока възстановяване на предприятието и излизането му на печалба в бъдеще. В тази връзка аграрният министър съобщи, още, че предвиденото подпомагане в размер на 600 000 лв. за „Кабиюк“ ЕАД вече е факт. Той напомни, че парите са отпуснати за обезпечаване на част от разходите на предприятието съгласно сключен договор с ресорното министерство за поддържане на автохтонни и други ценни породи от Националния генофонд по животновъдство и съхраняването им като национално богатство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments