Министър Иванов: Оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури подпомагане на земеделците

0
30
Министър на земеделието Иван Иванов
Министър на земеделието Иван Иванов. Снимка: Искра.бг, Архив

„Държавата за първи път осигури изключително сериозен ресурс за подпомагане на земеделските производители, предстои 3,4 млрд. лв. да влязат в сектора до края на годината. Това е високо вдигната летва и оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури това финансиране.“

Това заяви агроминистърът д-р Иван Иванов в ефира на „БНТ“. По думите му през първото полугодие са били разплатени 143,5 млн. лева по COVID помощта, като предстои над 700 млн. лева да бъдат платени до края на годината. Предстои разплащането на общо 62 млн. лева за стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци.

14 държави членки, сред които и България, успяха да убедят Европейската комисия да използваме до 5% ПРСР от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства, каза министърът по повод планираното подпомагане на земеделските производители. Изпратена е нотификация до Комисията по Временна рамка за мерки за държавна помощ, по която е предвидено подпомагане от над 450 млн. лв. от държавния бюджет, като трябва да започне приемът на документи, допълни той.

„Направихме така, че процесът да бъде необратим, служебният кабинет трябва да организира приема на документи и да разплати средствата“, посочи той.

Агроминистърът съобщи по отношение пшеницата, че прибраната реколта в страната е над 6 млн. тона и на този фон внесеното украинско зърно с цел реекспорт е пренебрежимо малко количество от 6 хил. тона. Направена е проверка на съхраняваното в склад украинско зърно, като е установено, че количествата отговарят на митническите декларации, а следващата седмица ще излязат резултатите за наличието на препарати за растителна защита и пестициди.

„Потребителите ще бъдат защитени“, заяви категорично министър Иванов.

По повод политическата ситуация той коментира, че БСП е направила всичко възможно да организира диалог, но егоизмът и желанието на някои партии да влязат отново във властта е довело до това, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ да влязат в един блок. Той каза в заключение, че оставя на следващия министър на земеделието от служебния кабинет един подреден дом, в който да продължи да работи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments