Министър Иванов от Бургас: Подкрепяме да се намали ДДС-то на всички основни храни!

0
145
Министър на земеделието Иван Иванов
Министър на земеделието Иван Иванов. Снимка: Искра.бг

Подкрепяме да бъде намалено ДДС-то не само на хляба, а и на всички основни храни. Това коментира министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред журналисти в Бургас. Припомняме, че той се срещна със местни зърнопроизводители. По думите му разчетите показват, че това ще доведе до намаляване на цените.

„В тази тежка ситуация трябва да мислим както за потребителите, така и за производителите.“

Подобна мярка с таван на цените на зеленчуците и плодовете е била налагана в редица страни членки в Европейския съюз като Гърция, Румъния, Португалия, отбеляза министър Иванов. Според него това гарантира продоволствената сигурност и на разходите, които правят потребителите.

Целта на правителството и в частност на Министерството на земеделието е да не се увеличава цената на хляба, отбеляза министърът и уточни, че заради това се прави интервенцията за закупуване на хлебна пшеница.

Министърът разкри и къде ще се съхранява изкупеното от държавата зърно:

„Преди малко беше дискутирано, че над 90% от зърното вече е при търговците. Ще пуснем такива условия, че да им плащаме съхранението на зърното при техните складове. В България има достатъчно складова наличност, която да обезпечи наличието на складирано зърно.“

Цената, на която ще се купува, е 570 лева, посочи Иванов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments