Министър Иванов: Хлебният баланс у нас е осигурен

0
25
Министър Иван Иванов в Ямболско
Министър Иван Иванов в Ямболско. Снимка: Министерство на земеделието

До момента резултатите сочат, че прибраната пшеница ще бъде повече от 6 милиона тона и ще се доближи до нивата от миналата година, отчете агроминистърът д-р Иван Иванов по време на закриването на тазгодишната жътвена кампания в ямболското село Козарево и добави:

„Ето защо спокойно мога да кажа, че хлебният баланс у нас е осигурен!“

Жътвата на пшеницата в страната протича интензивно и над половината от засетите 12 млн. дка са прибрани, коментира министърът. По думите му условията за жътвата са били подходящи, което е позволило зърното да се ожъне с високо качество и навреме. Той подчерта, че конкретно за област Ямбол при пшеницата от 746 000 дка са ожънати над 470 000 дка и са прибрани 240 000 тона при среден добив от 503 кг/дка. Ечемикът е на 100% прибран в областта, като са ожънати 63000 дка при среден добив от 520 кг/дка.

„На национално ниво жътвата на ечемика почти приключи с произведени около 630 000 тона“, уточни министър Иванов. Той бе категоричен, че ще бъде задоволено вътрешното потребление и ще има значителни количества за износ, защото страната ни е нетен износител на зърнени култури за държавите от Европейския съюз и трети страни.

Министърът на земеделието заяви, че прилагането на инструментите на Общата селскостопанска политика в България в значителна степен промени визията на селското ни стопанство.

„Днес земеделието у нас е по-ефективно и продуктивно, което е резултат от подобрената материално-техническата база на работещите в сектора“, категоричен бе д-р Иван Иванов и уточни още, че е безспорен факт подкрепата с европейския финансов ресурс, която доведе до увеличаване на земеделската земя в добро селскостопанско състояние, намаляване на дела на необработваните земи, окрупняване на стопанствата и увеличаване на размера на използваната земеделска площ в тях.

„Делът на обработваемата земя се увеличава, като нарастването се дължи основно на увеличените площи със зърнени и маслодайни култури“, отчете министърът.

В заключение министър Иванов благодари на земеделските производители за всеотдайния им труд, благодарение на който имаме хляб на трапезата, и им пожела още по-добра реколта догодина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments