Министър Христов: За стабилизирането на пазара на природния газ е нужен пакет от работещи мерки

0
23
Министър Христов и негов колега на заседанието
Министър Христов и негов колега на заседанието. Снимка: МЕ

„Позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи „на парче“.“

Това заяви енергийният министър след извънредното заседание на Съвета на ЕС „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“. До решението за приемане на цялостен пакет от мерки се стигна днес по време на заседанието. В него се включиха ресорните министри на Европейския съюз /ЕС/. По думите на енергийния министър предложеният таван в размер на 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през август и септември.

„Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали.“, заяви Христов.

Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Енергийният министър подчерта, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

На заседанието е била постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември, на която да се приеме цялостния пакет от мерки, разкри министър Христов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments