Министър Христов: С новите търгове на „Булгаргаз“ за доставка на втечнен газ стартира диверсификацията

0
41
Деница Златева и Росен Христов
Деница Златева и Росен Христов. Снимка: Министерство на енергетиката

Енергийният министър Росен Христов обяви, че с търговете за доставка на втечнен природен газ, които „Булгаргаз“ обявява днес, стартира реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. По думите му това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „Булгаргаз“ може да се утвърди като регионален доставчик. Решението, което търсим, е комплексно, добави министърът по време на брифинг, в който се включи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Започващите процедури са в 3 времеви направления, разкри Златева и уточни, че те са – краткосрочни за доставки за ноември и за декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023-та и дългосрочен за периода 2024-2034 г. Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. Процедурите ще преминат през 3 етапа, а за дългосрочния ще протекат в рамките на 6 месеца. Първият етап включва подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до „Булгаргаз“. Те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация. Вторият етап е подаване на офертите, а третият ще е класиране по тръжните документи. Подробната информация ще бъде качена на сайта на дружеството, посочи Златева.

Ще се търсят изключително добри ценови условия и ще бъде показан нов подход в провеждането на процедурите със стриктно спазване на конфиденциалността и сроковете до час. Ще бъде проведено и роуд шоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР.

„С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките“, подчерта министър Христов.

Запазеното от „Булгаргаз“ количество за 10-годишния период съвпада с графика за пуска на строящия се терминал в Александруполис през 2024 г. По думите не енергийния министър истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни. Това ни дава шанс за безпроблемно преминаване от един доставчик на друг при критична необходимост. Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. Преговорите с „Газпром“ продължават, но засега няма развитие.

„Не затваряме вратата пред никого“, категоричен е министър Христов.

Провеждат се разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г., добави министърът. За същата година е предвидено и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса. С новите процедури се изпълнява политиката на служебното правителство за гарантиране стабилност и диверсификация на доставките на природен газ за страната, заключиха енергийният министър и изпълнителният директор на „Газпром“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments