Министър Христов на енергийния съвет в Прага: Да бъдем реалисти и да следваме ясни приоритети

0
12
Министър Христов по време на съвета
Министър Христов по време на съвета. Снимка: Министерство на енергетиката

„Нека бъдем реалисти и Европейската комисия /ЕК/ да постави ясно приоритетите пред всички нас, вследствие на което да направим нужните компромиси.“

Това призова служебният ни министър на енергетиката Росен Христов пред участниците в Неформалния енергиен съвет. Той е организиран от Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз /ЕС/ в Прага.

Министър Христов припомни, че през изминалите седмици се преговаря интензивно как да се стабилизира пазарът на газ, дали да се постави таван на цената на този, идващ от Русия или като цяло на газа, както и какъв ще е цялостният ефект от обсъжданите мерки срещу кризата с фокус върху последиците за икономиката.

„Правителствата по някакъв начин подкрепят тези мерки, една от тях е да се намали консумацията на газ и да се диверсифицират източниците на доставка. Всичко това обаче не може да се постигне за кратко време.“, категоричен е Христов и добави, че вече значително е понижена консумацията на газ, но това е за сметка на развитието на икономиката и опасността от рецесия.

Служебният министър призова пак да се погледне обективно на ситуацията и да се прецизират сферите, в които мерките имат приложение, за да са наистина ефективни. В това отношение страната ни работи все по-детайлно и задълбочено. Нека ЕК да постави ясни приоритети и да има предвид, че някои мерки ще се случат по-бързо, а други ще отнемат години, заяви още Христов, като даде пример с диверсификацията, която е невъзможна без налична инфраструктура. Той апелира за логичен и съобразен с особеностите на страните план.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments