Министър Гьоков: Има два варианта за минималната работна заплата

0
15
Георги Гьоков
Георги Гьоков. Снимка: БСП

Нови две увеличения на пенсиите готвят за гражданите от социалното министерство. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред „Bulgaria ON AIR“. Той подчерта че по въпроса се работи усърдно, като се търси най-добрият сред десетки варианти, които включват различни начини за смятане на пенсиите. На този етап планът включва продължаването на инфлационната добавка, която да замести COVID добавката, изплащана по време на извънредната епидемиологична ситуация. По думите на Гьоков предстои и индексация по швейцарското правило и увеличение на пенсионните възнаграждения с десет на сто. Крайното решение ще бъде гласувано в Народното събрание.

Според министъра, основен проблем, който дразни възрастните хора, е голямата разлика между новите пенсии и тези, отпуснати преди по-голям период от време. Решението ще бъде търсено през октомври, за когато се стяга и преизчисление. От социалното ведомство предлагат това да стане със средния месечен осигурителен доход за миналата година – данните сочат, че става въпрос за 5 милиарда лева повече за пенсии. Гьоков предлага и вдигане на тавана на пенсиите на 3400 лева от първи юли. В основата и на тази промяната отново е гражданското недоволство и факта, че хората крият осигуровките си. По сметките му, ако предложението стане реалност, над тавана ще останат под хиляда души.

Министърът коментира и минималната работна заплата, за която според него има два варианта – да остане 710 лева или да бъде увеличена на 770 лева. Целта е най-ниските възнаграждения в страната да се равняват на половината от средните за 2021 г. На този етап финансовото министерството не подкрепя предложението за повторно увеличение в рамките на текущата година.

В плановете на държавата влиза и реформа в ТЕЛК, която да гарантира по-справедливо разпределение на средствата, но тепърва започват разговори с Министерство на здравеопазването.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments