Министър Гечев: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара

0
25
Среща на министрите в Германия
Среща на министрите в Германия. Снимка: Министерство на земеделието

Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, защото вместо коридори за износ нашите страни се превръщат в складове, коментира аграрният министър по време на среща с колегите си от Полша, Румъния, Унгария и Чехия на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023“.

„Още преди 3 месеца предупредих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще струва скъпо на държавите от нашия регион.“, добави още българският министър.

Ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара и не само при слънчогледа, отчете Явор Гечев. По думите му 15 милиона тона украинска пшеница са минали през европейските пазари.

„В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона.“, посочи министър Гечев и информира още, че заради близостта на Черно море до войната на практика се избягва морският транспорт. В тази връзка е необходимо да се търсят други транспортни коридори включително ползването на жп връзките.

„Освен пряката помощ за Украйна трябва да мислим как да регулираме тези процеси.“, отбеляза българският министър.

„Необходима е европейска солидарност и за нашите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз.“, беше категоричен Гечев пред своите колеги.

Всички присъстващи на дискусията се обединиха около тезата, че ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и през 2023 г. Министрите се договориха казусът да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments