Министър Димитров за туризма: Кризите ни дадоха много уроци, но и възможности за подобрение

0
13
Министър д-р Илин Димитров
Министър д-р Илин Димитров. Снимка: Министерство на туризма

Устойчиво развитие на туризма в контекста на актуалните глобални предизвикателства и политики – това е сред акцентите в изказването на туристическия министър д-р Илин Димитров по време на Глобалната лидерска среща на върха на Световния съвет за пътуване и туризъм, провеждаща се в Саудитска Арабия. По думите й в основата на бъдещите действия и политики в сектора в страната ни са насърчаване на прилагането на иновации, привличането на нови инвестиции и оптимизирането на бизнес процесите в сектора.

„Генерирането на добавена стойност е от ключово значение за развитието на българския туристически продукт. Страната ни следва да се промотира като целогодишна дестинация, включваща всички възможности на туристическата индустрия.“, заяви министърът и изтъкна, че България ще положи нужните усилия, за да осигури на всички туристи едно пълноценно и най-вече безопасно преживяване.

България разполага с отлични специалисти в областта на информационните технологии и това ще допринесе за по-ефективното дигитализиране на нашия туристически продукт. Разработването на дигитална карта на държавата ни в близко бъдеще е една чудесна възможност да бъде повишена познаваемостта ни. Тя ще дава възможност на потребителите да използват модерна и леснодостъпна услуга по отношение на идентифициране на широк кръг обекти, дестинации, места за хранене и развлечение, посочи министър Димитров.

„Кризите ни дадоха множество уроци, но и възможности за подобрение и развитие, заяви той в сесията на Глобалния лидерски диалог. Работим активно с международно утвърдени организации и платформи на взаимодействие като СОТ и Световния съвет за пътувания и туризъм в подкрепа на бизнеса и на потребителите. Един от най-важните елементи на сектора, които се нуждаят от сериозни инвестиции, е обучението на кадрите в туризма. България трябва да бъде изключително активна в този аспект.“, заяви министър Димитров.

На Глобалния лидерски диалог присъстват широк кръг държавни лица, министри, представители на бизнеса от различни части на света. Той е подкрепен на най-високо ниво от СОТ в лицето на генералния секретар Зураб Пололикашвили.

В кулоарите на форума министър Димитров се срещна с кипърския си колега Савас Пердиос, проведе неформален разговор и с министъра на туризма на Република Гърция, Василис Кикилиас. Ще работим за съвместни продукти за потребители от далечни пазари, анонсира министър Димитров и добави, че отношенията между Гърция и България в сектора са балансирани, ползотворни и изключително интензивни. Двете страни се договориха да разработят и нова съвместна Програма за действие в туризма, да работят активно в рамките на общи формати като ЕК, СОТ, ЧИС и много други, да разработват трансгранични проекти за регионално развитие с цел повишаване на благосъстоянието на граничните райони.

В рамките на Глобалната среща на върха министър Димитров се срещна още и с представители на саудитските туристически власти. Той беше приет от Нейно Височество принцеса Хайфа Мохамед Ал Сауд, съветник на министъра на туризма на Кралство Саудитска Арабия Н.Пр. Ахмед Ал Хатиб, а днес разговаря и с министъра на индустрията и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим Алхорайеф.

В срещите си министър Димитров подчерта, че Саудитска Арабия е един от перспективните партньори на страната ни в сектора. Арабската държава проявява особен интерес към България като дестинация, която предлага богати възможности за СПА туризъм и разполага с много минерални извори и красиви планини. През пролетта на 2023 г. се очаква да стартират първите полети на директна самолетна линия между София и Рияд, което ще насърчи изключително много двустранния туристопоток. Инвестициите, които Саудитска Арабия планира да направи за развитието на своя туристически отрасъл, са наистина значителни, отчете министър Димитров. Той отправи покана към потенциални инвеститори от Саудитска Арабия да вложат средства в развитието на туристически проекти в България.

„Ние имаме предвидима и ползотворна среда за инвестиции в сектора.“, заяви министър Димитров.

По време на Глобалната среща министърът се срещна и с представители на туроператори и авиокомпании, работещи на българския пазар. Фокус на дискусията беше оптимизирането на визовите режими във взаимодействие с отговорните институции като МВнР, което ще донесе сериозни икономически ползи на страната ни. България става все по-разпознаваема и популярна като дестинация, с добри перспективи за следващата година, отчетоха разговарящите страни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments