Министър Демерджиев в Брюксел: Трябва общ европейски подход срещу каналджийството

0
47
Работна среща
Работна среща. Снимка: МВР

Възстановяването на нормалното функциониране на Шенген е един от главните приоритети за България, отбеляза вътрешният ни министър Иван Демерджиев на днешното редовно заседане на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. По време на него днес министрите на вътрешните работи направиха преглед на общото състояние на Шенгенското пространство, с фокус върху функционирането, бъдещето на визовата политика, пускането в експлоатация на усъвършенстваната Шенгенска информационна система и прилагане на оперативната съвместимост.

Добре работещата визова политика на Европейския съюз /ЕС/ е гарант за правилното функциониране на пространството, коментира още министърът ни. Той подкрепи подхода на Председателството за реформа на механизма за премахването на визовия режим на гражданите на трети страни и за актуализиране на критериите за суспендиране на безвизовия режим. Отбеляза, че в работата по реформата на визовата политика следва да се извършва в интерес на вътрешната сигурност на Съюза и защитата на външните му граници.

Във формат „Вътрешни работи“ министрите от ЕС обсъдиха актуални въпроси, свързани с убежището и миграцията.

„Колкото по-успешни сме в действията по външното измерение, толкова по-малко предизвикателства ще има за вътрешното измерение. Нужни са конкретни резултати в превенцията на незаконните пристигания в ЕС, увеличаване на връщанията и в борбата с контрабандата на мигранти“, подчерта българският вътрешен министър.

По думите му последните инциденти в Италия и България ясно показват, че каналджиите стават все по-дръзки в начина си на действие и е нужен общ европейски отговор.

Министър Демерджиев информира за мерките, предприети от страна на държавата ни в изпълнение на Заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 г., насочени към засилване на защитата на външните граници, борба с мрежите, занимаващи се с нелегална миграция, предотвратяване на вторичните движения, увеличаване на връщанията на лицата в държавите им на произход, както и за активизиране на международното сътрудничество и взаимодействието с европейските агенции.

Министрите обсъдиха, също така и заплахите за сигурността на ЕС, произтичащи от агресията на Русия срещу Украйна. В контекста на тази дискусия бяха разгледани възможностите за сътрудничеството между политиките по „Правосъдие и вътрешни работи“ и „Обща политика за сигурност и отбрана“.

В рамките на Съвета вътрешният ни министър е провел срещи с държавния секретар по вътрешните работи на Италия Никола Молтени, с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с изпълнителните директори на Фронтекс и Европол.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments