Министър Демерджиев: Ще поискам оставката на Гешев

0
13
Министър на правосъдието Иван Демерджиев
Министър на правосъдието Иван Демерджиев. Снимка: Архив

„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му.“

Това коментира правосъдният министър Иван Демерджиев, който днес отговори на въпроси в рубриката „Властта говори! Открито“. Той мотивира искането си с различни досъдебни производства, които водят до щети за българските граждани и до съмнения, че главният прокурор действа спрямо върховенството на закона.

„Отдавна сме в конфликт с него, но не в личностен конфликт. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, провокираха реакция от страна на Пловдивска адвокатска колегия, чиито председател бях аз. Отговорът му беше лично засягане. Оттогава сме в конфликт“, допълни той.

В случай, че стотици хора протестират, викат ти името и настояват за оставката ти, сам трябва да се замислиш дали да не предприемеш тази стъпка, добави правосъдният министър. Той сподели, че иска добре работеща прокуратура. Според него конфликтът не се състои в това между Гешев, който много иска да работи и хората, които не искат той да работи.

„Бих заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване. Бих заложил на въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие. Тези три аспекта бих посочил като най-важни“, категоричен е Демерджиев.

Попитан за Специализираното правосъдие, ресорният министър отговори, че иска то да оставя усещане за справедливост, а не за бухалка на определени личности.

„Когато говорим за тази институция, си задаваме въпроса, защо има интерес само към някои личности, а към други не?“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments