Министър Демерджиев: Присъединяването ни към Шенген ще е справедлив акт и ще допринесе за повече сигурност

1
22
Иван Демерджиев и вътрешни министри, участници в срещата
Иван Демерджиев и вътрешни министри, участници в срещата. Снимка: МВР

Присъединяването на България в Шенген ще допринесе за повече сигурност. Това обяви вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на среща, посветена на разширяването на пространството в Прага по инициатива на Чешкото председателство. Целта на събитието е да бъдат набелязани конкретни стъпки, свързани с присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген – приоритет на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, както и на българското правителство.

Във формата участват чешкият вътрешен министър Вит Ракушан, министър Иван Демерджиев, както и министрите на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде и на Хърватия Давор Божинович.

„Приемаме тази среща като още един сигнал за положително развитие за приемането ни в Шенген“, заяви министър Демерджиев и благодари на председателството и лично на министър Ракушан за поетия ангажимент, подкрепа и предприети активни действия в постигането на амбициозния план – приемане от Съвета на Решение за присъединяване през декември.

Вицепремиерът подчерта ангажираността на българското правителство за постигането на тази цел и изрази убеденост, че присъединяването на България ще допринесе за повече сигурност в Шенгенското пространство. Наред с това, то ще бъде справедливо, като се отчита фактът, че страната ни изпълни изискванията за членство още през 2011 г. В този смисъл министърът увери, че от 1 януари 2023 г. България ще е готова да прилага всички шенгенски разпоредби на сухоземни, морски и речни граници, а от март 2023 г. – и на въздушни граници.

Той отбеляза, че страната ни се справя с всички предизвикателства по външните граници на ЕС, така че да гарантираме сигурността на Шенген. Взети са мерки за засилване на защитата на българо-турската граница, която е натоварена с 95% от общия миграционен натиск. Прилага се комплекс от мерки на българо-сръбската граница – най-чувствителна външна граница на изход.

България е проактивен и надежден партньор в полицейското сътрудничество и е активен ползвател на Шенгенската информационна система.

През годините страната ни вложи много усилия и ресурси, за да поема своите отговорности на държава член на първа линия, заяви категорично вицепремиерът. Като знак на взаимно доверие той ясно декларира готовността на България да приеме екип от експерти, под координацията на ЕК, който да установи степента на прилагане на последните достижения на Шенген в областта на управлението на границите и на полицейското сътрудничество.

Още веднъж Демерджиев потвърди амбицията на държавата ни за успешно присъединяване към Шенген по възможност до края на тази година, за което изключително значение ще има подкрепата на Чешкото председателство.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Джовани Фалконе
Джовани Фалконе
14 дни по-рано

Кой ще ни приеме в Шенген с тази корупция в полицията и при граничните